Teollisuustason 3D-tulostuksen rooli suomalaisessa teollisuudessa kasvaa — muovi- ja metalliosia miljoonan komponentin vuosivauhdilla

Teollisuustason 3D-tulostus (Additive Manufacturing) kasvaa alana globaalisti 20-30 % vuosivauhdilla ja haastaa myös Suomessa perinteisiä valmistusmenetelmiä kuten ruiskupuristusta. Sen potentiaali on huomattu esimerkiksi valmistavassa teollisuudessa, autoteollisuudessa, ilmailuteollisuudessa, meriteollisuudessa, tekstiilituotannossa, rakennusteollisuudessa, lääketeollisuudessa, paperiteollisuudessa, metalli -ja konepajoilla sekä elintarviketeollisuudessa.

Siinä missä 3D-tulostus alkaa terminä olla myös Suomessa yhä useammalle tuttu, erityisesti laatuun ja osien kestävyyteen liittyy edelleen väärinkäsityksiä ja ennakkoluuloja. 3D-tulostus ei sovellu ainoastaan prototyyppien valmistukseen, vaan sitä hyödyntämällä voidaan myös suunnitella, valmistaa ja viimeistellä vaativiinkin kriteereihin soveltuvia lopputuotteita.

“3D-tulostuksella alkaa olla merkittävä rooli suomalaisessa teollisuudessa — eikä mikään ihme. Sen avulla yrityksiin saadaan mm. kustannussäästöjä, tehokkaampaa ja nopeampaa tuotantoa, parempia ja toimivampia osia, vastuullisempaa tuotantoa ja parhaassa tapauksessa myös kilpailuetua. Yritysten omavaraisuus kasvaa, kun osat voidaan tilata muutamissa päivissä läheltä ja digitaaliset varaosat puolestaan varmistavat, ettei varastohyllyllä makaa miljoonia”, 3D Formtechin toimitusjohtaja Toni Järvitalo kertoo.

Tarkat laatustandardit ohjaavat laadukkaaseen tekemiseen

Jyväskyläläisen 3D Formtechin tarina alkoi vuonna 2014 ideasta, jonka Järvitalo sai kesämökkinsä saunan lauteilla. Yritystoiminnan keskiössä on alusta saakka ollut laatu ja laadukkaat lopputuotteet valmistavaan teollisuuteen niin Suomessa kuin kansainvälisestikin. Mittatarkan, toistettavan ja kestävän lopputuloksen varmistavat mm. ISO-standardien mukaiset materiaalit, jälkikäsittelytekniikat, tarkat laatujärjestelmät, laitteistot sekä sisäiset prosessit. 3D Formtechille on ainoana suomalaisena 3D-tulostusalan toimijana myönnetty ISO9001:2015-sertifikaatti, joka on merkki siitä, että yritys on sitoutunut laadukkaaseen johtamiseen, jatkuvaan kehittämiseen ja asiakastyytyväisyyden parantamiseen.

“Tällä hetkellä meillä valmistuu 10 000 osaa viikoittain ja tavoitteena on miljoonan komponentin vuosivauhti vuoteen 2026 mennessä. Ala kehittyy ja siksi myös 3D Formtechilla on investoitu kasvuun niin laiteinvestointien, rekrytointien kuin suuren tuotantotilalaajennuksen myötä. Lisäksi olemme olleet mukana alan johtavassa tapahtumassa Formnextissä kahtena vuotena peräkkäin ja FAMEn (Finnish Additive Manufacturing Ecosystem) yhtenä perustajajäsenenä pääsemme eturintamassa kehittämään alalla. Maailmalla tehdään paljon ja 3D-tulostettuja osia löytyy jo avaruusraketeistakin, mutta kyllä meillä myös Suomessa osataan. Viimeistään nyt kannattaa tähän herätä ja selvittää 3D-tulostuksen potentiaali omassa liiketoiminnassa”, Järvitalo kiteyttää.

Median edustajille:
Tervetuloa mukaan “Teollisuustason 3D-tulostus tänään ja huomenna” -kutsuvierastilaisuuteen 20.4. klo 14.00 Jyväskylään. Lisätietoja ja median ilmoittautuminen: https://3dformtech.fi/teollisuustason-3d-tulostus-tanaan-ja-huomenna

Lisätiedot:

Toni Järvitalo, 3D Formtechin perustaja ja toimitusjohtaja

toni.jarvitalo@3dformtech.fi

p. 040 836 2446