Digitaaliset varaosat ja vastuullisuus siivittävät 3D Formtechin seuraavan vuosikymmenen kasvua

Kun 10-vuotias 3D Formtech syntyi, 3D-tulostusta käytettiin prototyyppivalmistukseen. Nyt tuhansien kappaleiden sarjat ovat arkipäivää.

3D Formtechin toimitusjohtaja Toni Järvitalo uskoo, että 3D-tulostuksen kasvuun vaikuttavat lähivuosina digitaalisten varaosien yleistyminen ja vastuullisuuskysymykset.

”3D-tulostuksen arvo kasvaa lähivuosina, kun se yhdistetään digitaalisten varaosien valmistukseen. Tulevaisuudessa varastoidaan yhä vähemmän, ja varaosia pystytään tekemään 3D-tulostamalla nopeasti”, Järvitalo sanoo.

Myös vastuullisuus nousee entistä merkittävämpään rooliin, ja vähähiilisiä materiaaleja kehitetään lisää.

”Ulkomailla meiltä on jo nyt kysytty aivan ensimmäiseksi, miten tuotamme energiaa, ennen kuin on käyty läpi ensimmäistäkään 3D-tulostuksen teknistä yksityiskohtaa. Suomessa näin ei ole vielä käynyt”, Järvitalo kuvailee ja kertoo yrityksen jo reagoineen muutokseen vihreällä sähköllä ja aurinkopaneeleilla.

Kestävästi tuotettu energia onkin yksi Suomen kilpailueduista, sillä se pienentää kappaleen hiilijalanjälkeä merkittävästi.

Aluksi oli mies ja kone

Toni Järvitalo tutustui aikoinaan Nokian tuotekehityksessä prototyyppien valmistukseen jauhepetitekniikalla.

”Sain siellä käsityksen, mitä paremman luokan 3D-tulostuksella voi tehdä. Silloin 3D-tulostuksesta puhuttiin vain prototyyppien tekoon soveltuvana teknologiana, mutta minun mielestäni siinä oli mahdollisuus myös lopputuotteiden valmistukseen”, Järvitalo kertoo.

Nokiasta tie vei Ixonosiin, josta hän osti mukaansa EOS P100-laitteen ja perusti 3D Formtechin.

10-vuotisjuhliaan huhtikuussa viettävä yritys on kasvanut tasaisesti. Tuotantokapasiteettia on lisätty pikkuhiljaa uusilla konehankinnoilla, ja se riittää jo isoihin sarjoihin. Liikevaihdoltaan yli kolmen miljoonan euron yrityksessä on 19 työtekijää ja kahdeksan 3D-tulostinta, joista kuusi on muoville ja kaksi metallille. 3D-tulosteita yritys toimittaa aktiivisesti noin 12 maahan.

Tällä hetkellä yritys valmistaa 10 000 osaa viikoittain ja tavoitteena on miljoonan komponentin vuosivauhti vuoteen 2026 mennessä.

”Olen aina pitänyt 3D Formtechiä poluntallaajana. Olemme tehneet paljon pioneerityötä muovien 3D-tulostuksessa. Toimme uusia jälkikäsittelylaitteistoja Suomeen, otimme koneellistetut värjäykset käyttöön ensimmäisenä, ja nyt otimme käyttöön kemiallisen kiillotuksen”, Järvitalo sanoo.

Tekniikka kehittyy nopeasti

3D Formtech on alusta asti ollut kasvuyritys. Nyt takana on ensimmäinen kymppi ja yritys on Järvitalon mukaan teini-ikäinen. Se on vaatinut työtä ja onnea.

”Täytyy muistaa, että yrittäjyys ja yrityksen menestys vaatii paljon työtä, hyvää asiakastyötä ja onnea. Esimerkiksi ilman onnea, joku asiakkuus, joka on merkittävässä roolissa, olisi voinut jäädä välistä. Meillä on ollut myös hyviä yhteistyökumppaneita. Suomessa olemme tehneet monta hanketta esimerkiksi ELY-keskuksen kanssa. Rahoittajatkin ovat uskoneet meihin ja olemme saaneet hyviä rahoitusehtoja.”

Samoihin aikoihin 3D Formtechin kanssa Suomeen perustettiin useampiakin 3D-tulostusyrityksiä.

”Kotimaisen 3D-tulostuksen kannalta oli merkittävä etappi, että yrityksiä syntyi ja ne ovat kasvaneet tasaisesti. 3D-tulostus on erittäin pääomavoittoinen ala, sillä laitteet ovat todella kalliita. Suomessa ei ole helppoa saada rahoitusta pieniin startupeihin tai valmistaviin yrityksiin, mikä on hidastanut 3D-tulostuksen leviämistä”, Toni Järvitalo sanoo ja viittaa esimerkiksi Ruotsiin, jossa pääomaa on riittänyt laitekannan ja osaamisen vauhdikkaaseen kasvattamiseen.

Prototyypeistä tuhansiin

Kymmenen vuoden aikana koneet ovat kehittyneet nopeammiksi ja prosessit sekä parametrit tuottavammiksi. Suunnittelijoiden koulutus on kehittynyt ja markkinoille on tullut paljon uusia 3D-tulostusohjelmistoja. Myös loppulaatu on eri tasolla kuin kymmenen vuotta sitten.

”Vuonna 2014 keskustelimme aina kymmenien kappaleiden prototyyppimääristä. Oli todella harvinaista puhua edes tuhannesta. Nykyään tuhannen tai kymmenen tuhannen kappaleen sarja on arkipäivää”, Järvitalo sanoo.

” Vaikka 3D-tulostusta on tehty jo parikymmentä vuotta, koen, että tekniikka on vasta matkan alussa. Kehitys on ollut viiden vuoden aikana valtavaa ja 30 vuoden päästä tekniikka tulee olemaan täysin eri tasolla.”

3D Formtechillä on tuotantotiloissa kahdeksan 3D-tulostinta, joista kuusi on muoville ja kaksi metallille. Kuva: 3D Formtech

FAME toimii tiedonvälittäjänä

Tieto 3D-tulostuksen mahdollisuuksista leviää pikkuhiljaa. Teollisuusyrityksiin sitä on levittänyt esimerkiksi vuonna 2020 perustettu 3D-tulostuksen hyödyntämistä edistävä FAME-ekosysteemi.

3D Formtech oli mukana perustamassa ekosysteemiä.

”FAME-ekosysteemi on merkittävä 3D-tulostuksen tiedonvälittäjä. On hyvä, että on olemassa puolueeton taho, jolta saa helposti luotettavaa tietoa ja monipuolista koulutusta, jotta yritykset alkavat rohkeammin hyödyntää 3D-tulostusta”.

Järvitalo kertoo, että yritysten tieto varsinkin metallien 3D-tulostuksen laadusta ja mahdollisuuksista on usein vielä menneisyyden tasolla.

”Joskus ajattelin, että kun me tässä kerromme ahkerasti 3D-tulostuksesta, niin kyllä oppi leviää, mutta meillä on kuitenkin siihen rajalliset mahdollisuudet. Jos me juttelemme 100 yrityksen kanssa vuodessa, niin se on todella vähän koko Suomen mittakaavassa.”

Järvitalo näkee, että kun tietous 3D-tulostuksen mahdollisuuksista leviää FAMEn tai vaikka kilpailijoiden kautta, yritykset kiinnostuvat aiheesta ja sillä on suuri kerrannaisvaikutus.

Hän näkee, että FAME voisi olla myös isossa roolissa viemässä kotimaista 3D-tulostusosaamista ulkomaille auttamalla synnyttämään luottamusta suomalaisiin yrityksiin.

Yhden miehen yrityksenä syntyneen 3D Formtechin tärkeä käännekohta olivat vuoden 2014 Alihankintamessut, kertoo toimitusjohtaja Toni Järvitalo (kuvassa keskellä). Vuonna 2024 jo 19 hengen yritykseksi kasvanut 3D & New Materials juhlisti 10-vuotissyntymäpäiväänsä.

Isot yritykset lähdössä mukaan

Tämänhetkisenä suurena muutoksena Järvitalo näkee sen, että suuret yhtiöt ottavat 3D-tulostusta käyttöön ja pitävät sitä riittävän valmiina valmistustekniikkana.

”Isoilla yrityksillä, esimerkiksi paperikonevalmistajilla, komponentti on mukana niin massiivisessa kokonaisuudessa, että siellä on pitänyt ensin saada verifiointi ja sertifiointi kuntoon. Tähän on jo päästy, mutta pienet yritykset ovat jo alusta alkaen pystyneet helpommin hyödyntämään 3D-tulostusta.”

3D Formtech on alusta asti keskittynyt nimenomaan laatuun ja laadukkaisiin lopputuotteisiin valmistavaan teollisuuteen. Siksi käytössä ovat muun muassa ISO-standardien mukaiset materiaalit, jälkikäsittelytekniikat, tarkat laatujärjestelmät, laitteistot sekä sisäiset prosessit.

Monet 3D-tulostusyritykset ovat lähiaikoina ilmoittaneet uusista laitehankinnoista.

”Markkinoilla näkyy nyt piirteitä, että tämän ja ensi vuoden aikana tehdään paljon isoja kauppoja 3D-tulostuspuolella sekä muovissa että metallissa. Isot yritykset alkavat adoptoida 3D-tulostustekniikkaa, ja se voi pullauttaa Suomen 3D-tulostusteollisuutta hyvin paljon”, Järvitalo sanoo.

3D Formtechin kymmenen vuotta